Bestigning av Mt Kilimanjaro, 5895 m. Maj 2011

Dag 1 - 13 km, 5 hrs
Kladsel: T-shirt, spring tights, jogging skor
Borjade bestigningen fran 1800m i regnskogen. Det var inte en latt borjan kan jag saga. Upp, ner, upp, ner, for trappor som var ca ett och ett halvt steg langa. I em timmar. I sporegn. Det var inte sa fysiskt utmattande, men PSYKISKT! fem timmar i sporegn i uppforsbacke i sjukt irriterande trappor. Vad i helvete ar det vi har gett oss in pa?
Nar vi antligen kom fram till campen ville man bara byta om och krypa in i ett varmt talt. Men nej. Porter killarna var lite langsamma och hade inte fatt upp varat talt annu. Sa vi stod inne i en liten hydda och hoppade oss varma i plaskblota klader i ca 20 min. Sen fick vi ga in i ett kallt, blott talt. Tror att Kilimanjaro forsokte psyka sonder oss forsta dagen. Men inte skulle han lyckas.

Dag 2 - 9 km, 4 hrs
Kladsel: Tights, understallstroja, tunn fleece
Vaknade pa morgonen med bla himmel, hade ganska fin utsikt (som vi inte sett nanting av kvallen innan). Traskade pa i typ skog och stenar. Kom fram till att det typ sag ut som pa Oland, sa vi kande oss lite som hemma. Efter en timmes knallande var det faktist inte jobbigt langre, utan mer kul. Det var skont att bli slutkord pa nat satt, och sa var terrangen mycket lattare att ga i an dagen innan. Knallade pa i ca en timme innan vi kom pa att det kanske var dags for en vatten paus.
Det var en kort och latt dag, kom fram till campen vid lunch tid. Vi hade klarat oss undan regn hela dagen, och fick ca 15 min vid campen utan regn.. Sedan blev det att stanna i taltet resten av eftermiddagen. Tur att vi hade bunkrat upp med chips, kakor och choklad.
Pa natten fick jag dock lite problem. Da det regnade pa kvallen hade jag inte velat ga pa toaletten, och 04.00 visade det sig att noden har ingen lag. Akut kissnodig oppnade jag forsiktigt taltet, sag ABSOLUT ingenting. Tog pa mig en jacka och hoppade ut i kylan. Det regnade inte for tillfallet men det var fuktigt, kolsvart, och dimmigt. Sag kanske ca 1.5 meter framfor fotterna.. Sa att hitta till toaletten som lag ca 100 meter bort var ju att glomma. Satte mig ca 1.5 meter fran taltet, sa jag inte skulle tappa bort det, och lattade pa blasan. Sa dar satt jag, livradd for jakaler, i kolmorker och dimma, pa 3800 meters hojd och kissade pa kilimanjaro. Inte manga som kan saga att dom gjort det..

Dag 3 - 15 km, 5-6 hrs
Kladsel: Tights, understallstroja, tunn fleece, regnstall.
Den som inte har klattrat kilimanjaro kan inte saga att han har sett regn. Jag har sett regn. Dag 3 borjade med regn, pagick under konstant regn, och slutade med regn. Inte fint svenskt sommar regn. Kilimanjaros dodsregn som vi kallade det.
Dag 3. den 11emaj, fick tva namn uppkallade efter sig. Helvetesdagen och Kristallnatten.
Det regnade som sagt heeela dagen. Vi tog oss upp till Lava Tower, 4600 meter, for "acclimatization", vanja oss vid hojden eller nat annat riktigt korkat. For nar vi hade kakat lunch dar uppe (och frusit arslena av oss) skulle vi ner till 3950 meter igen... Och nerfor var som att ga i en flod. Utan att overdriva. Sporegn som rann nerfor detta javla berg. Helvetesdagen som sagt var.
Vi kom fram till campen, for att upptacka att aven vara vaskor och sovsackar var blota.. Tack. Jag har nu inga torra klader. Och den som kanner mig, nar jag ar sur, da ar jag sur. Jag lag i taltet (utan byxor!) fran klockan fyra, fick serverad middag i taltet, gick ut och kissade strax fter sju, och reste sedan inte pa mig forens nasta morgon.
Pontus var ute och socialiserade med nagra kanadensare, for vilka jag var ett mysterium da jag vagrade att visa mig. Han kom in nan gang vid 8 och sa att det ar ganska fint har runt omkring.. Nej, det ar inte fint. Vaga inte saga nanting positivt om detta stalle..
Jag tog pa mig mina tjocka fleece byxor jag hade som faktist bara var blota pa utsidan sa jag inte skulle frysa ihjal under natten. For fyy fan! Kristallnatten har fatt en ny innebord. Jag kanske sov max tva timmar den natten, resten lag jag och fros. Nagon gang under natten horde jag hur Pontus lag och hackade tander och huttrade, vilket han inte kommer ihag att han gjorde, alltsa medans han sov....
Pa morgonen kollade Pontus pa klockan, den var sex vi skulle upp vid sju. Men det var bra nog, kunde inte fortsatta forsoka sova i detta talt. Pontus oppnar forsiktigt for att titta ut.
-Julia, Julia kom och titta kom och titta!
-Ar det sol? AR DET SOL?
-Nej.... DET AR SNO!
Nu var det ju inte sno, det var frost. Allt vatten hade frusit, det var frost pa taltet och isflackar pa berget. Inte konstigt att vi lag och var nara doden under natten.
Vi var forst upp ur talten pa morgonen, fore alla porters. Och nu var det faktist javligt fint. Pa en klippa over en dal typ. Med fri sikt ner och upp mot toppen. Och sen sag vi raddningen - solen! sakta forflyttade den sig narmare och narmare campingplatsen. Och nar det ANTLIGEN nadde klippan slangde vi ut allt vi agde for att torka. Helt plotsligt var jag glad.

Dag 4 - 11 km, 6 hrs
Kladsel: Understallsbyxor, tights, regnbyxor, understallstroja, tva fleece trojor. (lite akte av efter en stund)
Forst gick uppfor i ca en timme, sedan nerfor mot typ en dal, och sedan uppfor, uppfor, uppfor. Det var en ganska jobbig dag, men anda kul da det inte bara var knallande utan lite klattring pa berget. Vi skulle lixom ta oss sidleds for att na toppen fran ett annat hall. Sa det blev lite Rambo style att hanga i glaciarer och hoppa uppfor klippor. Nar vi passerade danskarna som lamnat campen ca en och en halv timme fore oss (vilket dom alltid gjorde och vi gick alltid om dom) sa sa Winnerson, guiden, att vi typ var sjukt bra och att jag var valdigt valtranad (HAHA). Sa vi fick lite ytterligare energi och knallade pa sista biten ytterligare lite snabbare.
Framme vid campen vilade vi lite, at lite middag klockan fem och la oss sedan for att sova nar det blev morkt vid halv sju.

Dag 5 - 6 km + 9 km, 6 hrs + 3 hrs
Kladsel: Understall, tights, fleece byxor, regnbyxor, tva fleecetrojor, hoodtroja, jacka, mossa, vantar, pannlampa.
Dag 5 borjade klockan 23.00. Vi fick sova i nagra timmar alltsa, innan det var dags att ga upp for att ata lite te och kakor och sedan bege oss mot toppen.
Vi borjade promenaden vid midnatt. En utav portersarna foljde med oss upp sa dom var tva guider, och innan vi skulle ga tog han min ryggsack och slangde upp den pa ryggen. Slippa bara pa snacks och tre liter vatten, fine by me!
Sedan borjade vi knalla. Pausade kanske en gang i halvtimmen, men kan inte pasta att vi gick sarskilt fort. Det tog oss ca 5 timmar innan vi kom till Stella Point, den forsta peaken. Vilade en stund innan vi skulle ga langs kanten pa kratern upp till Uhuru Peak. En timme senare sag vi malet. Jag slappte mina stavar och gick slapande, lattad upp mot toppen. Pontus knallade i forvag. Da kom Winnerson, "Julia, it's right there!!" Sa tog han mig under armen sa fick jag personlig eskort de sista 100 meterna.
Uppe pa toppen blev det lite foton, apan fick ocksa vara med pa kort. Sedan blev det att knalla ner igen.
Tog oss kanske en 40 minuter till en timme att ga ner tillbaka till campen. Dar vilade vi, kakade lite frukost/lunch, packade ihop vara grejer och borjade sedan knalla nerat berget.
Vi lamnade campen ganska sent, och det tog oss ca 3-4 timmar att ga nerat. Det var inte alls svart att ga ner, men mina knan borjade svika mig efter ca 1.5 timmar. Man kan saga att jag krop ner de resterande timmarna.
Nar vi kom fram till nasta camp var jag trott, hade ont i knana, hade feber och var pa allmant daligt humor. Porter killarna som annars brukade vara sa trevliga och glada vagade inte ens saga hej nar vi kom fram. Tror dom sag pa mitt ansiktsuttryck att jag heller inte ville vara trevlig. Sa jag gick och la mig i taltet pa en gang. Orkade inte heller ga upp for att ata soppa innan middagen. Da kom han som lagade varan mat och fragade vad det var for fel, och aven om jag var trott och febrig sa tankte jag att jag skulle forsoka glansa med min swahili - "Unaouma!" det betyder "Du har ont!".... fick till svar, "eeh, sorry dada, unaouma?" Ja juste, det ar jag som ar sjuk.. Gick tillslut haltande ut ur taltet, at lite soppa och gick och la mig igen.
Dag 6 - 7 km, 3 hrs
Kladsel: Tights, understalls troja, fleece, regnbyxor, joggingskor
Knana kandes battre pa morgonen, tog pa mig vanliga joggingskor da det kandes som att dom skulle dampa battre. Men efter ca en kvart hade jag svinit ont igen. Hoppade typ ner pa stavarna, vilket faktiskt ocksa var ganska kul.. Borjade regna lite pa slutet (ingen dag utan regn inte).
Var nere vid elva tiden pa morgonen, utcheckning och hemresa till Usa!
In conclusion - jobbigt, blott, kallt - men javligt roligt. (mitt vanstra kna ar dock fortfarande fucked up)
Tips infor bestigning av Kilimanjaro:
1. Se till att inte bli dalig i magen dagen innan avfard!
2. Blir du dalig i magen, se till att inte blota ner toapappret forsta dagen
3. Ha regnskydd pa vaskan
4. Lar dig att halla igen nagra extra timmar nar du blir kissnodig
5. Ha med tillrackligt med ipren och choklad
6. Klattra inte under regnperioden

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0